Het belang van tekeningen voor facilitair gebouwbeheer
De extractie van gegevens uit tekeningen en de integratie ervan in facilitair informatie management systemen (fmis) is een waardevolle stap voor facilitair verantwoordelijken. Door gebruik te maken van moderne technologieën en digitale tools kunnen zij hun gebouwbeheerprocessen optimaliseren, kosten reduceren en de algehele efficiëntie verbeteren.
In het facilitair gebouwbeheer zijn tekeningen vaak een ondergewaardeerde bron van informatie. Deze visuele representaties van gebouwen en hun infrastructuur kunnen cruciale gegevens bevatten die, wanneer ze correct worden geanalyseerd en gedigitaliseerd, een aanzienlijke meerwaarde bieden voor het facilitair management. Dat is onder andere nuttig beheerders van bedrijfsgebouwen bij onderwijs- en zorginstellingen, vastgoedbeheerders en gebouwbeheerders bij welke organisatie dan ook.
Tekeningen bieden een visueel overzicht van de fysieke ruimte, inclusief indelingen, installaties, en infrastructuur. Dit visuele overzicht kan worden omgezet in bruikbare data die efficiënt kan worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals:
- Ruimteplanning en –beheer.
- Onderhoudsmanagement
- Capaciteitsplanning
- Veiligheids- en noodplannen.
- Huur- en vastgoedbeheer.
Eenmaal gedigitaliseerd, kunnen de gegevens uit tekeningen worden geïntegreerd in een fmis. Dat levert voordelen, op, zoals:
- Centralisatie van informatie: alle relevante gegevens zijn toegankelijk op één centrale plek, wat de efficiëntie verhoogt en fouten vermindert.
- Verbeterde besluitvorming: door toegang tot actuele en nauwkeurige informatie kunnen facilitair verantwoordelijken beter geïnformeerde beslissingen nemen.
- Efficiënter onderhoud: gegevens kunnen helpen bij het plannen van onderhoud en het sneller oplossen van problemen.
- Verhoogde veiligheid: het integreren van beveiligings- en noodplannen in het FMIS kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving.
Voor het benutten van tekeningen voor facilitair gebouwbeheer is extractie van gegevens vereist. Dit proces kan worden uitgevoerd met behulp van moderne technologieën zoals Building Information Modeling (BIM) en computer vision. Door deze technologieën te gebruiken, kunnen beheerders belangrijke informatie uit tekeningen halen, zoals:
- Afmetingen en oppervlakte van ruimtes.
- Locaties van belangrijke installaties (zoals verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen).
- Brandveiligheidsvoorzieningen
- Toegankelijkheidsmogelijkheden
De gedigitaliseerde informatie uit tekeningen kan ook ingezet worden bij brandveiligheidsvoorzieningen, zoals sprinklerinstallaties. (Foto: Shutterstock)